Pages

Pencinta Kraf Malaysia :)

Saturday, April 9, 2011

Domo-Kun

Is it a monster? At the 1st place, sejujurnya Mal memang tak kenal karakter ni.
Pernah nampak pun masa blogwalking at the other crafters' blog.
So what I've done, Mal tanya pada Mr. Google.


Nak tau Domo-kun ni apa, bole tengok kat sini ok. 
Menurut web tu kaaan, 
"According to NHK, Domo-kun is recognized by 90% of Japanese schoolchildren".
Ooohoooooo fofular rupanya si Domo ni. I just know nothing here.. :p
Sorry, apa hal tetiba nak speaking2 neh.. Hihi. 
Kata nak martabatkan Bahasa Melayu di blog.

Kenapa Mal tetiba jahit this strange creature?
Ada seorang hamba Allah ni SMS. Mula2 nak order 1 jenis design untuk keychain.
Then Mal tanya nak yang tu saja ke? Tak nak design lain ke.
Sebabnya hamba Allah ni nak buat bulk order. So beliau tanya Mal tau ke Domo?
So I said, "yes" sebab pernah tengok. Ok la, lepas tu beliau cakap wait for her/his order.

  Dah 2 malam tunggu tak order2 then Mal texted beliau semula.
But no reply until now. Fine, thank you.
Si Domo ni Mal cuma cuba2 jahit 3 ekor. Saja2 :)

Nampak tak 1 pengajaran awal di situ? Got it?
Pengajarannya ialah jangan sesekali mulakan projek tempahan jahitan
sehinggalah mendapat bayaran DAHULU. Lebih2 lagi kalau yang cakap nak bulk order. 
Bahaya ya. Bahaya.
Yang ni ok lagi la, sebab beliau hanya tanya dan baru nak confirm order.
(Tapi kamu tanya banyak2 macam beriya nak order <<< 
No good ok. De-motivating a newbie like me.)

Hee.. Mal ok ja. Saja tulis ayat berbau emo sikit. Untuk peringatan sendiri.
Rezqi kita, Allah yang tentukan. So bersyukurlah dengan apa yang ada.
Dan enjoy our own life! :)

5 comments:

Syarafina Sabri said...

bagi sy la kak amal . hehe =)
[muka tak malu]

Kraf Malinja said...

hee.. :) mai la umah bila turun sini nanti.

Syarafina Sabri said...

beres2 !

Qienah said...

sbr2..mmg slalu bgitu..kn bringt..:)

Kraf Malinja said...

hee.. thanks! :)

Jom Shopping! :)